בן אביגדור 16, תל אביב / טל: 03-6206075 / פקס: 153-36206075 / office@go-arch.co.il

  • Wix Facebook page

להסיר את הטלאים

22/2/2015

איך מצליחים להחזיר לבניין ברוטליסטי משנות ה-60 את המראה הנקי שהיה לו בטרם "זכה" להתקשט בתוספות וטלאים? איך מנקים את לובי הבניין ממערכות שהוספו בתוכו לאורך השנים, ומבלי להיכנס לתהליכים יקרים מידי של חציבות והעברת המערכות בתוך קירות הבניין?

 

לפני כשנה וחצי התבקשנו להציע רעיון עיצובי לחזיתות וללובי של מרכז תרבות מנדל. המבנה, המשמש כבית חם למופעי פרינג', להצגות, לספרייה עירונית וכן כביתו של סטודיו המחול של יסמין גודר, כמעט ואינו מוכר למרות מיקומו המרכזי בכיכר המזרקה בפינת הרחובות בן-צבי ושדרות ירושלים ביפו.כשבחנו את המבנה לעומק, גילינו בו מרכיבים ברוטליסטיים טיפוסיים של מבנים משנות ה-60, מרכיבים שהלכו וכוסו עם השנים. הבניין היה צבוע ברובו בגוון ורוד, וחלונות העץ המקוריים שלו, כמו גם ויטרינת "טרמומטר" מרשימה לאורך גרם המדרגות הראשי שלו נצבעו בגוון ירוק.קשה מאוד היה להבחין מחוץ לבניין בפעילות התרבותית הענפה שמתקיימת בתוכו, עקב מצבו הפיזי המדורדר, וסגירותו כלפי הכיכר.

גם מצב הלובי התגלה כלא מזהיר

במיוחד. לאורך שנים ארוכות הוספו על קירותיו יחידות מזגנים, כבלים וצינורות מסוגים שונים, ארונות חשמל, תקשורת ושאר מרעין בישין.התוכנית שהצענו היתה פשוטה ובעלויות נמוכות באופן יחסי. את חזיתות הבניין החלטנו לנסות ולהחזיר למצבן המקורי ככל שניתן – טיפלנו בלבני הסיליקט החשופות על-ידי ניקוי בלחץ והשלמת לבנים חסרות ושבורות. לאותו טיפול זכה קיר
החזית הראשי שחופה בטיח קרצפוץ בהתאם לתקופה. את כל חלונות הבניין, כולל ויטרינת ה"טרמומטר" החלפנו בחלונות אלומיניום בגוון אנודייז טבעי, ואת הקירות הוורודים צבענו וטייחנו בגוון אפור. באותה הזדמנות ניקינו את הבניין ממעבי מזגנים, צינורות חשמל, מרזבים רופפים וכדומה.

בלובי הבניין החלטנו להפוך את בעיית התשתיות החשופות לפתרון. חיפינו את כל קירות הלובי בארונות מרצפה עד תקרה, אשר הסתירו את כל המערכות וארונות השירות הגלויים בחלל. הדלתות היוצאות מהלובי אל חדרי המשרדים, האחזקה והשירותים שולבו כחלק מאותו קיר נגרות. קיר הנגרות, העשוי כולו ממלמין צבוע, היה אמור לעבור תהליך של הדפסה, כדי לשוות לו מראה של פורניר אלון בגוונים שונים, כולל שימוש באימג'ים וטקסטים מיוחדים. בוצעו נסיונות הדפסה רבים, חלקם מוצלחים מאוד לטעמנו, אך לבסוף הלקוח בחר לצבוע את כל הארונות בגוון לבן בתנור.כמעצבי הלובי, מעט התאכזבנו מההחלטה, אך אנחנו עדיין מרוצים מהמטמורפוזה שעברה על הלובי ועל הבניין בכללותו.

השלב הבא בשיפוץ, שאמור להתרחש במהלך השנה הקרובה, יהיה הסרת חומת הבטון המקיפה את הבניין מכיוון הכיכר, כדי ליצור חיבור ונגישות טובים יותר בין הבניין לסביבתו. מתוכננת גם תלייה של באנרים ארוכים על חזית הבניין הראשית הפונה אל הכיכר, כדי שהתוכן והיצירה המתקיימים בפנים הבניין יוקרנו גם כלפי חוץ, וכדי להגדיל את נראות הבניין. בשלב זה גם אמורה להיות משופצת החצר הפנימית של המרכז, כולל הוספת מעלית זכוכית חיצונית.

 

 

 

 

Please reload

פוסטים נבחרים

הדור החדש של הספריות - טיפים לעיצוב ספריות במאה ה-21

23/2/2015

1/1
Please reload

פוסטים אחרונים
Please reload

ארכיון
Please reload

חיפוש תגיות
Please reload